Hitta rätt schampo

Schampo och hårtyp

Har du också funderat på hur du hittar rätt schampo för ditt hår? Här får du en guide till hur du hittar schampot för just ditt hår.
Först och främst måste du titta på din hårtyp (din frisör kan hjälpa dig här om du är tveksam). Olika schampon har olika egenskaper. Det är viktigt att egenskaperna och hårtypen matchar, för att ge dig den bästa upplevelsen och samtidigt göra det bästa för ditt hår.

3 övergripande kriterier

När du väljer ett schampo finns det tre allmänna kriterier som är viktiga att tänka på:

  • Hårkvalitet
  • Hårstruktur
  • Tillståndet i hårbotten

Dessa tre kriterier förändras över tiden och därför kommer ditt schampo ofta också att förändras. Nedan hittar du en guide för hur du väljer schampo i förhållande till dessa kriterier.

Ingen glans, matt hår

Glans är ett tecken på friskt hår. Tyvärr är det många som upplever att glansen försvinner. Det kan ha flera orsaker, men de vanligaste är hårborstning, föning och daglig styling. Mattheten kan härröra från vatten med hög kalciumhalt eller rester från stylingprodukter. Här kan du använda schampo speciellt utvecklat för att reparera hårstrukturen. Dessa innehåller ofta många proteiner, oljor och extrakt. Att tvätta håret med reparerande schampo kommer att ge håret tillbaka sin naturliga glans.

Tunt och trött hår

Tunt hår kan ge dig ett trött hår. Det kan bero på enskilda, tunna hårstrån eller att ditt hår helt enkelt har blivit tunnare med åldern. Det är helt normalt och det finns olika schampon som kan hjälpa till att ge ditt hår strukturen tillbaka. Biotin, keratin och protein är alla viktiga för hårkvaliteten. Därför rekommenderar vi även att dessa ingredienser ingår i behandlingen mot tunnare hår.

Stressat hår

Stressat och torrt hår kan bero på flera saker. Ofta är det en kombination av brist på fukt och värme från t.ex. stylingverktyg. Det kan också vara sol och vind som gör håret torrt. Det är därför du också behöver hitta ett schampo som hjälper till att ge fukt och proteiner. Schampon med Aloe Vera, Panthenol och veteproteiner kan hjälpa dig här.

Färgbehandlat hår

Efter att ditt hår har färgbehandlats är det viktigt att behålla glans och färg. Därför skulle ett schampo speciellt gjort för färgat hår vara en bra idé. Balsam som är gjorda för färgat hår kan också hjälpa till med detta. Därför måste du välja schampo med glanshöjande, ljusreflekterande pigment eller bärnstensextrakt. Det ger ditt hår de optimala förutsättningarna för att behålla färg och glans så länge som möjligt.

Speciella behov

Ditt hår kan behöva särskild vård i vissa fall. Det kan vara i samband med t.ex. vågar. De flesta mjällschampon innehåller zinkpyrithion, som är den aktiva substansen för behandling av hudpeeling. Detta ämne lindrar och motverkar klåda. Du hittar vårt mjällschampo här .

Du kan också använda torrschampo. Det kan du läsa mer om här .

Användning av schampo

Det finns olika bra tips i samband med användningen av schampo. Du får ett par av dem här:

  • Mer är inte alltid bättre. Använd inte mer schampo än nödvändigt (en cm i diameter för kort hår, två cm för långt)
  • Gnugga inte hårbotten. Arbeta in schampot försiktigt i håret och hårbotten
  • Ditt hår ska vara helt blött när du sätter in det
  • Skölj alltid schampot helt - om det finns rester kvar kommer det att ha en negativ inverkan på glansen
  • Om du tvättar håret varje dag, använd ett milt schampo

Skriv en kommentar

Kommentarer modereras innan de publiceras.