Sulfatfritt schampo - vad är det?

Skum och bubblor förknippas ofta med ett hårschampo. Men visste du att det förmodligen är sulfater som ger dessa effekter? Sulfater ingår i ett brett utbud av produkter, inklusive schampo, tvål och tandkräm. För att förstå sulfatfritt schampo måste vi börja med sulfater.

Vad är sulfater?

Sulfater - ofta kallade SLS (Sodium Lauryl Sulfate) eller SLES (Sodium Laureth Sulfate) - är grundläggande skumningsmedel. Dessa ämnen ser man ofta i produkter för kropps- och hårvård och i rengöringsmedel. Sulfater är syntetiska ämnen, vilket innebär att de skapas i ett laboratorium. Sulfater är ofta ett extrakt av fettalkoholer från grönsaker. Men även om utvinningen sker från grönsaker är det inte nödvändigtvis hälsosamt för håret.

Är sulfater skadliga?

Sulfater är skadliga i den meningen att de tar bort de naturliga oljorna från håret. I längden innebär det att håret lämnas torrt och skört. Ju äldre man blir desto fler utmaningar uppstår i förhållande till SLS och SLES. Eftersom sulfaterna även torkar ut hårbotten riskerar du även här rodnad och irritation. Här kommer det ofta vara en fördel att använda schampo med massor av naturliga, återfuktande ingredienser.

Ska jag välja ett sulfatfritt schampo?

Som utgångspunkt är färre ingredienser bättre. Det är därför en bra idé att titta runt på marknaden. Vi ser allt fler produkter där SLS och SLES inte är en del av innehållet, vilket också kan ses som ett erkännande av att detta kan vara framtiden. Därför bör du om möjligt välja ett sulfatfritt schampo, speciellt om ditt hår åldras.

Vilket sulfatfritt schampo ska jag välja?

Det finns många sulfatfria schampon på marknaden och de gör alla något annorlunda. Därför kommer här en lista med bra produkter för olika hårtyper. Här är utgångspunkten produktutbudet från Moroccanoil:

För torrt hår: Moroccanoil Hydrating Shampoo

För lockigt hår: Moroccanoil Curl Enhancing Shampoo

För skadat hår: Moroccanoil Moisture Repair Shampoo

För färgat hår: Moroccanoil Color Care Blonde Perfecting Purple Shampoo

Skriv en kommentar

Kommentarer modereras innan de publiceras.